Books  Regional Natural History  Natural History of Europe 

Lezen in het Duin: Nagenieten van de Gouden Eeuw

Out of Print

By: Gert Baeyens(Author), Joop Mourik(Author)

160 pages, colour & b/w photos, colour illustrations, colour maps

KNNV Uitgeverij

Paperback | Jan 2012 | #203993 | ISBN-13: 9789050113670
Out of Print Details

About this book

Language: Dutch

Lezen in het Duin gives a natural and cultural history of the coastal landscape between the cities of Haarlem and Noordwijk in the Netherlands. It is an area of old and new dunes, of century-old beach ridges, majestic beech forests, and extensive sandy planes. This landscape bears the traces of its cultural history, large estates built during the Golden Era of Dutch commerce when merchants turned farms into leisure palaces, and its natural history, with signs of changing landscapes, dynamic dunes and rising sea levels. Richly illustrated with colour photos of wild animals and plants, landscapes, historical photos, and maps, this is a treasure for anyone interested in the natural and cultural history of the dunes in the provinces of North and South Holland.

Summary in Dutch:
Wie het kustgebied tussen Haarlem en Noordwijk doorkruist, treft een landschap vol verrassingen. Oude en nieuwe duinen, eeuwenoude strandwallen, statige beukenbossen en uitgestrekte zandvlaktes met bollenvelden omgeven door oude wegen en vaarten. Dit is het gebied van de Amsterdamse Waterleidingduinen en de Bollenstreek.

Een toevallige wandelaar zal er wellicht overheen zien. Maar wie iets weet van het verleden, zal al snel ontdekken hoe het landschap van nu het vroegere landgebruik weerspiegelt. Lezen in het Duin is daarbij een prachtige leidraad. Het beschrijft de geschiedenis van het duinlandschap in relatie tot natuurlijke processen en menselijk handelen.

De fraaie landgoederen hebben we grotendeels te danken aan de rijkdom van de Gouden Eeuw. Rijke kooplieden uit Amsterdam en Haarlem kochten boerenhofsteden aan de duinrand om ze te verbouwen tot ware paleisjes. Tussen de landgoederen in lagen ook toen al gevarieerde akkers en bollenvelden.

Lezen in het Duin is een ‘spoorboekje’ dat de lezer inspireert om buiten als een detective rond te kijken en binnen op internet rond te snuffelen, op zoek naar nog meer anekdotes, oude kaarten en ander documentatiemateriaal. Allerlei veldtekens brengen ons op het spoor van het rijke verleden. Tegelijk duiken de problemen en uitdagingen voor de toekomst op, met ingrijpende landschapsveranderingen, duindynamiek en zeespiegelstijging.

Rijk geïllustreerd met kleurenfoto’s van wilde planten en dieren, landschapselementen en historische foto’s en kaartjes. Een juweel voor bewoners van de duinen in Zuid- en Noord-Holland en voor iedereen met interesse in landschap, natuur en cultuurhistorie.

Bekijk deze bijzondere strook Nederland eens met heel andere ogen en laat u meevoeren in het boeiende duinverleden!


Write a review

There are currently no reviews for this product. Be the first to review this product!

Bestsellers in this subject

A Natural History of the Hedgerow

NHBS Special Offer Price: £6.99 £9.99 (Save £3.00) $9/€8 approx (ends 31/08/2017)

Yorkshire Dales

NHBS Price: £34.99 $45/€38 approx

Wildlife of the Pyrenees

NHBS Price: £13.99 $18/€15 approx

The Wood for the Trees

NHBS Special Offer Price: £6.99 £9.99 (Save £3.00) $9/€8 approx (ends 31/08/2017)

VAT: GB 407 4846 44
NHBS Ltd is registered in England and Wales: 1875194